entotre


firefem

Annonse

tirsdag 20. september 2011

♥ Norges Eldste Martna - Tiendebytte ♥

.
.
Nå er det tid for Tiendebytte igjen,
Norges eldste martna :)

Photobucket

Helt siden 1700 tallet har det foregått Tiendebytte i Vefsn.
(I følge tiendebytte sine egne sider, helt siden 1600-tallet. Les HER)


Dette er hva wikipedia sier om tiendebytte:

"Tiendebytte er et marked i Mosjøen i Nordland som arrangeres hvert år i september. Tradisjonen med et slik marked skriver seg tilbake til da kirka innførte tiende i 1120. Tiendebyttet ble holdt ved Mikkelsmesse den 29. september og utviklet seg gradvis til et marked der det ble byttet varer og handlet nødvendige ting før vinteren. Deltakerne kom både fra kysten og innlandet, samt fra en del grensebygder i Sverige.

Det finnes dokumentasjon på at Tiendebytte i Vefsn har vært arrangert tilbake på 1700-tallet. I begynnelsen ble ikke Tiendebyttet arrangert i Mosjøen, men på Halsøya. Tiendebua, hvor folk betalte inn skatter, var plassert på Halsøya og det var også der all handel foregikk. I forbindelse med dette ble det ofte arrangert møter mellom godseiere og leilendinger, samt at det kunne bli arrangert ulike politiske møter i forbindelse med disse dagene.

Utover 1800-tallet begynte det også å bli arrangert underholdningsinnslag i forbindelse med disse dagene. I 1875 ble det rapportert om mellom 2000 og 3000 besøkende på Tiendebyttet. Mosjøen hadde på den tiden om lag 700 innbyggere.[Stemmer ikke overens med innbyggertallet i 1875 som framkommer her.]

I mellomkrigstiden var lokalavisene svært kritisk til arrangementet, som de hevdet hadde utspilt sin rolle. Dette skyldes antakelig alt brennevinssalget og kaffebuene.

2000-tallet har Tiendebyttet blitt mer profesjonalisert og er blitt utvidet til et kombinert handels- og kulturarrangement."

(Kilde: http://no.wikipedia.org )


Besøk tiendebytte.no for å lese mer om tiendebytte,
og om annet som arrangeres i Mosjøen :)


Tiendebytte 2011:

Photobucket
Photobucket

1 kommentar:

 1. Gleder meg!
  :)

  Det er like før jeg "stjeler" teksten din her, gitt. Bra reklame for tiendebytte du har laga her! :)

  Blir dessverre lite handel på meg lørdag, - vi har spilleseminar heeeeele dagen :( Men, skal servere i teltet fredag (i løpet av frokosten = dugnad).

  Vel, skal vel klare å finne meg noe. Ja, så blir det kanskje en "lille en" lørdag kveld (he-he). Rai-rai.

  Klem til deg.
  :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...