entotre


firefem

Annonse

torsdag 7. april 2011

Sukkerpasta - Oppskrift



På tide å holde løftet, kanskje ;)

Oppskriften JEG bruker, på Sukkerpasta :)


Bildet viser en sukkerpasta med farge i - Rosa.


2 ss vann 2 plater gelatin 0,625 dl lys sirup, hvit sirup eller glukose 15-20 gram flott matfett 500 gram melis Eventuelt smakstilsetning i form av vaniljesukker eller essens med smak.


Ha vannet i ei skål som tåler varme - og klipp gelatinen i små biter, sørg for at all gelatinen kommer i kontakt med vann, slik at alt blir mykt.


Kok opp vann i en kasserolle, og sett skåla "oppi" kasserollen. Bør helst være en liten kasserolle, og ei skål som blir "hengende" på kanten av kasserollen - slik at den ikke blir stående neddi kasserollen.


Rør rundt med en gaffel, til all gelatinen er helt oppløst, ha deretter i sirup/glukose - alt ettersom, jeg bruker lys sirup. Det er enklere å måle opp sirupsmengden, om du varmer boksen noen sekunder i microbølgeovnen, før du bruker måleskjeer til å måle opp.


Ikke ha for mange sekunder på - for da blir den gruelig varm.


Når sirupen er smeltet sammen med gelatinen, har du oppi matfettet.


Skal du ha en smaksessens (for å sette smak på sukkerpastaen) oppi, så has den oppi nå. Samme med flytende farge - dersom du vil ha farge på pastaen.


ALT skal være helt oppløst/smeltet før du har det over i en kjøkkenmaskin eller en sterk mixmaster.


Ha melisen oppi kjøkkenmaskinen FØR du har den flytende væsken i.


Begynn straks å blande sammen.


Kan være greit å bruke en slikkepott for å få med alt fra kantene, innimellom.


Om Sukkerpastablandingen korner seg veldig (blir små runde kuler, eller lignende), så tar du rett og slett og har blandingen i ei ildfast skål, klemmer den sammen så godt du KAN, før du kjører den 10-15 sekunder i microbølgeovnen.


Deretter kan du igjen kna den sammen, gjerne med litt mer flott matfett.


HUSK: Har du en liten mengde ELLER for mange sekunder i microen, så blir pastaen glovarm, og du kan faktisk brenne deg.


Been there ;)


Gjenta dette med microen og knaingen til du har fått en masse som henger sammen, og som har en jevn farge (dersom ikke kaken skal trekkes med en marmoreffekt da.).


Pakk massen straks inn i glapak/plastfolie, med en gang du er ferdig å kna den sammen - da den tørker ganske fort. Ha gjerne en brødpose utenpå der igjen.


Er massen hard når du skal bruke den, varmer du den bare opp i microen, og knar den til - til den blir myk og smidig.


Anbefaler flere små turer i microen, istedet for en lang.


Skal du bare bruke litt av pastaen, tar du ikke hele klumpen i microen.


Trenger du MYE sukkerpasta, så dobler du porsjonen, men følger samme fremgangsmåte.


Oppskriften her gir ca samme mengde som en pakke marsipan som man kjøper i butikken.


Sukkerpasta er lettere å få jevn og fin når man skal trekke ei kake, enn marsipanen er.


Bruk en krydderboks med mange små hull (kjøp på europris, nille eller lignende), og fyll melis på den, dersom du skal beholde sukkerpastaen hvit når du kjevler den ut.


Jeg opplever at det er lettere å bruke flott matfett på benk og hender når jeg kjevler - jeg bruker også et silikonkjevle.


Sørg hele tiden for at du har melis eller flott matfett under pastaen du kjevler ut.


Kjevle helst én vei - én gang, vri, og gjenta. Det kan hjelpe å rulle pastaen forsiktig på kjevlet dersom du skal flytte særlig på den, og når du skal løfte den over på ei kake.


Er kaka stor, så lurer du hender og underarmer under den utkjevlede pastaen - slik at den ikke revner når du flytter den.


Husk at sukkerpasta blir ganske fast/tørr/"hard" når den stivner, så den er ikke som en marsipan - på ei kake.


Den blir veeeldig søt, så det kan hjelpe på med smakstilsetninger.


Hittil har jeg brukt vaniljesukker og/eller vaniljeessens, funker greit å få litt annen smak en kun ren melis-smak, men mandelessens og andre essenser fungerer også.


Vil du ha en snøhvit sukkerpasta, må du bruke glukose eller hvit sirup isteden for lys sirup.


Forskjellen er ikke stor i det hele tatt, men om du er svært nøye på det, så kan du ikke bruke lys sirup for å oppnå snøhvit pasta.


Lys sirup gir en svaaaak beige tone i sukkerpastaen, men jeg synes det er fint, og sammen med andre farger - eller alene, så ser den hvit ut.


Nå har jeg selvfølgelig ikke husket å ta bilde av trinn for trinn, ei heller av den hvite pastaen alene, men et dårlig bilde av den rosa, er nå der.


Brukte sukkerpasta på bursdagskaka jeg lagde i begynnelsen av mars - som dere finner under mars på 2011 arkivet i høyre marg :)


Håper dette var forståelig :)


I morgen er det fredag og helg igjen ;)


Ha en super torsdag ;)


Klem


Photobucket

1 kommentar:

  1. Så herlig at du delte denne med oss, men FOR en jobb da:-)! Ser jo bare nydelig ut da, og den rosa der passer nok godt på en eller annen prinsessekake her i huset om noen år:-)

    Ha en herlig torsdag!
    Klem fra størstepia

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...